Het zijn video’s en films gemaakt i.s.m andere zenders NPO, RTL,IQRAA. Andere video’s zijn documenten over Hadj. 

HADJINFO IN DE MEDIA

Steeds meer jongeren naar Mekka: ‘Ze zijn nieuwsgierig geworden door selfies van anderen’

Steeds meer Nederlandse moslimjongeren reizen af naar Mekka voor de hadj, de jaarlijkse bedevaart. “De hadj is heel speciaal. Het is één van de vijf zuilen van de islam, en door alle rituelen kom je dichter bij god. Dat is heel mooi.”

Bijzonder moment

“Iedere moslim droomt ervan om dat een keer te doen.”

Toch zien reisbureaus daar een verschuiving in. Naoufal El Ghaouty heeft een eigen reisbureau, Diwan Travel, waarmee hij reizen naar Mekka organiseert. Ongeveer 200 mensen per jaar gaan met hem op bedevaart. “Vroeger waren 10 of 15 procent van de reizigers jongeren. Nu is dat tussen de 40 en 50 procent, een behoorlijk verschil.”

Selfies in Mekka

“Ik denk dat dat komt doordat er meer media-aandacht aan de hadj wordt gegeven. Jongeren zien het ook vaker voorbij komen op sociale media, ze maken selfies in Mekka. Eerder dachten mensen dat hadj echt iets is voor als je ouder bent, maar door die aandacht in de media verandert dat beeld.”

Het komt doordat Mekka zelf populairder is geworden. “Het is inmiddels een moderne stad, met veel nieuwe gebouwen.  Jongeren zijn nieuwsgieriger geworden. Ze willen meer weten over hun geloof, dus als ze dan de kans hebben om naar Mekka te gaan, dan grijpen ze die.”

Daarnaast gaan er waarschijnlijk meer jongeren naar Mekka omdat ze meer geld hebben dan vroeger. Als moslim hoef je niet op hadj te gaan als je gezondheid het niet toelaat of als je het niet kunt betalen.

Umrah

Een kleinere, niet-verplichte bedevaart. “Omdat de umrah vrijwillig is, is het heel ontspannen. Je voert dan een deel van de rituelen uit die je ook op de hadj uitvoert, en je kan het hele jaar door op umrah gaan. De hadj kan alleen in de dagen rond het offerfeest.”

Bron: rtlnieuws met een bijdrage van Hadjinfo!

Recent reportage van RTLNIEUWS i.s.m HADJINFO over Hadj 2017/1438:

2de film: Hadj ook populair bij Nederlandse jongeren: