Het zijn video’s en films gemaakt i.s.m andere zenders NPO, RTL,IQRAA. Andere video’s zijn documenten over Hadj. 

HADJINFO IN DE MEDIA

Steeds meer jongeren naar Mekka: ‘Ze zijn nieuwsgierig geworden door selfies van anderen’

hadj

Steeds meer Nederlandse moslimjongeren reizen af naar Mekka voor de hadj, de jaarlijkse bedevaart. De 20-jarige Hoedayfa Flillou uit Rotterdam begrijpt dat wel: “De hadj is heel speciaal. Het is één van de vijf zuilen van de islam, en door alle rituelen kom je dichter bij god. Dat is heel mooi.”

Zelf is Hoedayfa nog nooit op hadj gegaan. “De hadj is verplicht voor iedere moslim”, legt hij uit. “Het is een reis van vier of vijf dagen, waar allerlei rituelen bij komen kijken. Je bezoekt bijvoorbeeld de Kaäba, waar je zeven keer omheen loopt, je bidt en je bezoekt de vlakte Arafat.”

Bijzonder moment

“Iedere moslim droomt ervan om dat een keer te doen.” Hoedayfa bewaart, net zoals veel anderen, de hadj voor een bijzonder moment. “Ik wil de hadj doen als ik iets ouder ben, als ik er wat meer over weet en als het echt speciaal is. Veel jongeren gaan voor de eerste keer op hadj met hun ouders, of bijvoorbeeld als huwelijksreis.”

Toch zien reisbureaus daar een verschuiving in. Naoufal El Ghaouty heeft een eigen reisbureau, Diwan Travel, waarmee hij reizen naar Mekka organiseert. Ongeveer 200 mensen per jaar gaan met hem op bedevaart. “Vroeger waren 10 of 15 procent van de reizigers jongeren. Nu is dat tussen de 40 en 50 procent, een behoorlijk verschil.”

Selfies in Mekka

“Ik denk dat dat komt doordat er meer media-aandacht aan de hadj wordt gegeven. Jongeren zien het ook vaker voorbij komen op sociale media, ze maken selfies in Mekka. Eerder dachten mensen dat hadj echt iets is voor als je ouder bent, maar door die aandacht in de media verandert dat beeld.”

Hoedayfa denkt dat het ook komt doordat Mekka zelf populairder is geworden. “Het is inmiddels een moderne stad, met veel nieuwe gebouwen. Ik denk ook dat jongeren nieuwsgieriger zijn geworden. Ze willen meer weten over hun geloof, dus als ze dan de kans hebben om naar Mekka te gaan, dan grijpen ze die.”

Daarnaast gaan er waarschijnlijk meer jongeren naar Mekka omdat ze meer geld hebben dan vroeger. Als moslim hoef je niet op hadj te gaan als je gezondheid het niet toelaat of als je het niet kunt betalen.

Umrah

Hoedayfa is al wel een aantal keer op umrah geweest, een kleinere, niet-verplichte bedevaart. “Omdat de umrah vrijwillig is, is het heel ontspannen. Je voert dan een deel van de rituelen uit die je ook op de hadj uitvoert, en je kan het hele jaar door op umrah gaan. De hadj kan alleen in de dagen rond het offerfeest.”

In totaal is Hoedayfa vijf keer op umrah gegaan. “Ik ging voor het eerst als heel klein jongetje, we gingen vroeger iedere twee jaar. De laatste keer dat ik ging was vorig jaar, in de meivakantie. Het is echt een bijzondere ervaring. Het gevoel dat je ervan krijgt is onbeschrijflijk. Je hebt er iets heel speciaals gedaan voor god en je familie, omdat je veel bidt, dus als je thuis bent, voel je je voldaan en gereinigd.”

Hij wil graag in de toekomst wel een een keer op hadj. “Mijn vader organiseert via zijn reisbureau Salsabil Travel ook reizen naar Mekka, dus misschien ga ik een keer met zijn reis mee.”

Bron: rtlnieuws met een bijdrage van Hadjinfo!

Recent reportage van RTLNIEUWS i.s.m HADJINFO over Hadj 2017/1438:

2de film: Hadj ook populair bij Nederlandse jongeren: