De Ka’ba werd al voor de komst van de Islam bedekt met textiel. Volgens historische bronnen was Tub’a Abu Kariba As’ad, koning van de Himyariten in Jemen (390-420 n.C.) de eerste die dit deed. Vanaf de vijfde eeuw gebruikte men verschillende materialen als bedekking. Men verhulde de Ka’ba onder andere met stro, gestreepte Jemenitische stof, brokaat en Koptisch textiel. Door de eeuwen heen wisselde ook de kleur. Zo is het doek, dat kiswa genoemd wordt, al zwart, groen, wit, en zelfs rood geweest. De laatste eeuwen is het doek overwegend donkerblauw of zwart.

De kiswa wordt ieder jaar vervangen in de laatste maand van de islamitische kalender, in Dhu al-Hidja. Dit gebeurt op de tweede dag van de bedevaart, de dag dat pelgrims het ritueel op de berg Arafat uitvoeren. De oude kiswa wordt in stukken gesneden en weggegeven aan verschillende individuen en organisaties. In de vroege islamitische periode deed men dit niet, maar legde men de nieuwe kiswa bovenop de oude. In 775 werd dit gebruik stopgezet, toen men zag dat de Ka’ba schade opliep door het gewicht van de kiswas.
De vervaardiging en het aanleveren van de kiswa was voorbehouden aan de heerser die het gezag voerde over de heilige steden Mekka en Medina. Hiervan getuigen de namen en titels van de sultans. Zij vormen naast Koranverzen de belangrijkste kalligrafische versiering op de Ka’ba-doeken. Egypte was eeuwenlang de belangrijkste producent. Vanuit Cairo werd de kiswa jaarlijks naar Mekka vervoerd in de hadj-karavaan. In 1927 zette koning Abdoel Aziz ibn Saoed een atelier op in Mekka voor het weven en borduren van de kiswa. De huidige kiswa-fabriek in Mekka werd onder koning Khaled ibn Abdoel Aziz geopend op 8 maart 1977. De fabriek heeft een oppervlakte van ongeveer 100.000m2 en er werken meer dan 240 mensen.
De huidige kiswa wordt gemaakt van geweven witte zijde die zwart wordt geverfd. Aan de bovenzijde is een met zilver- en gouddraad geborduurde band (hizam) met Koranteksten aangebracht. In dezelfde techniek is het gordijn (de sitara) dat voor de deur van de Ka’ba hangt gemaakt. De kiswa is in totaal 658 m2 groot en weegt ongeveer 820 kg. Het ontwerp van de kiswa is elk jaar een beetje anders. Ieder jaar kiezen de Saoedische autoriteiten een ontwerp uit een scala van designs gemaakt door verschillende ontwerpers. Het design wordt eerst machinaal op de zijde geprint en daarna met de hand geborduurd