Tegenwoordig is het vliegtuig het belangrijkste vervoersmiddel voor de pelgrimsreis naar Mekka. Dit maakt de reisduur een kwestie van enkele uren, in plaats van weken, maanden of zelfs jaren.

Kwamen er in 1972 bijna 40.000 pelgrims met het vliegtuig naar Mekka, in 2012 steeg dit aantal tot meer dan 1,6 miljoen. Bijna 10.000 vliegtuigen worden nu tijdens de hadj voor de heen- en terugreis ingezet. Op de King Abdulaziz International Airport in Djedda is een speciale Hadj Terminal ingericht, die enkel voor pelgrims wordt ingezet. Hier kunnen tegelijkertijd 50.000 arriverende en 80.000 vertrekkende pelgrims worden geholpen.

Nederlandse pelgrims gaan voornamelijk per vliegtuig naar Mekka. Ze kunnen bij hun aankomst in Djedda een vleugje Nederland verwachten: het Nederlandse bedrijf Vaderlande Industries regelt sinds 2008 de bagagelogistiek in het Hadj-terminal. Zij leverde de conveyor belts en regelt hun onderhoud. Bij aankomst op de luchthaven Schiphol worden de terugkerende hadji’s jaarlijks getrakteerd op thee, limonade en zoetigheden.

Pelgrims gebruiken nog steeds ook andere transportmiddelen om Mekka te bereiken. Reizen over land vanuit bijvoorbeeld Jordanië, Irak, Syrië en Koeweit is in de 20ste eeuw door verbeterde wegen toegenomen. Ook moslims uit Saoedi-Arabië gebruiken vaak de auto wanneer ze op hadj gaan: in 2012 kwamen bijna 100.000 auto’s, busjes en trucks met pelgrims uit Saoedi-Arabië in Mekka aan. Vóór de populariteit van het vliegtuig was de stoomboot het belangrijkste vervoersmiddel voor pelgrims. In 2012 arriveerden nog slechts 17.940 pelgrims per schip.

Toch ondernamen in 2012 enkele pelgrims de lange reis te voet. Zo liep Senad Hadzic, een Bosnische moslim, door zeven verschillende landen: Bosnië, Servië, Bulgarije, Turkije, Syrië (dat toen al in burgeroorlog was), Jordanië en Saoedi-Arabië. Hij bereikte Mekka in 314 dagen na een tocht van 5700 kilometer. In mei 2012 vertrok een groep van zeven Tajiekse mannen, waarvan er zes gepensioneerd waren, te voet op bedevaart. Twee van hen keerden terug naar huis, drie besloten het vliegtuig te nemen van Iran naar Mekka en twee hebben uiteindelijk de 4600 kilometer lange tocht uitgelopen en Mekka bereikt op 19 oktober 2012.