Bedevaart Mekka: Umrah en Hadj 2021/1442

Ieder jaar zijn er duizenden moslims die vanuit de hele wereld naar Mekka reizen voor de Hadj en Umrah. De bedevaart naar Mekka in Saoedi-Arabie maakt deel uit van de traditionele geloofsbelijdenis; de Hadj is de bedevaart die iedere moslim die daartoe in staat is minimaal eenmaal in zijn leven moet maken. De Umrah, ook wel kleine bedevaart genoemd, is vrijwillig en dus niet verplicht. De spirituele beloning die bedevaartgangers ervaren is bijzonder groot, maar naar Mekka reizen is niet zonder gevaren. Als u in het kader van de pelgrimstocht Mekka bezoekt, loopt u bijvoorbeeld risico op gezondheidsklachten. Gedurende de Hadj 2019 verblijven rond de 2,5 miljoen bedevaartgangers tegelijkertijd in Mekka. Gelovigen komen van over de hele wereld en kunnen verschillende infecties met zich meebrengen. Doordat mensen dicht bij elkaar komen en veel contact hebben, kunnen ziektes gemakkelijk verspreid worden. Slaaptekort, vermoeidheid en de fysieke inspanningen kunnen zorgen voor een lagere weerstand. Ook hierdoor kan men sneller ziek worden. Een goede voorbereiding is noodzakelijk. Travel Doctor vertelt u graag welke vaccinaties voor Mekka nodig zijn. U kunt deze vaccinaties voor de Hadj en voor de Umrah krijgen bij een van de vestigingen van Doctor Travel in Nederland.

Reisvoorbereiding: vaccinatie voor Mekka

Gaat u op bedevaart naar Mekka? Dan is het onder meer belangrijk dat u voor de juiste vaccinaties zorgt. Hieronder leest u welke vaccinaties Mekka vereist.

Meningitis vaccinatie voor hadj (hersenvliesontsteking)

Meningokokken zijn bacteriën die hersenvliesontsteking (meningitis) en bloedvergiftiging kunnen veroorzaken. Het risico op besmetting met meningitis is tijdens de bedevaart groter, omdat er veel mensen in grote groepen dicht op elkaar bijeen zijn. De regering van Saoedi-Arabië stelt een meningitis vaccinatie verplicht voor alle Mekkagangers (Hadj en Umrah). Een geldig vaccinatiebewijs is noodzakelijk.

Aanbevolen vaccinaties Saoedi-Arabië

Naast de verplichte vaccinatie ter voorkoming van meningitis worden ook andere vaccinaties en voorzorgsmaatregelen aanbevolen voor Saoedi-Arabië. Lees welke aanvullende vaccinaties Soedi-Arabië vereist in het volledige reisadvies voor Saoedi-Arabië.

Algemene maatregelen Mekka reis

Vaccinaties alleen zijn niet voldoende. Het is belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te treffen:

Neem voldoende rust: u zult veel lichamelijke inspanning verrichten.

Zon en hitte

– Loop niet op blote voeten; u verbrandt uw voeten. Goede schoenen voorkomen brandwonden aan de voeten.

– Lange kleding en hoofd bedekken.

– Ga niet in de volle zon, met name tussen 11.00 en 15.00 uur.

– Zorg dat u voldoende drinkt, drink 2 tot 3 liter vocht per dag om uitdroging te voorkomen.

– Gebruik een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (50+), ook als u veel in de schaduw bent.

Hygiëne

– de belangrijkste tip is ook de simpelste: handen wassen, voor ieder toiletbezoek, ná ieder toiletbezoek en altijd vóórdat u gaat eten.
– neem ORS mee; dat is een mengsel van stoffen die, opgelost in water, helpen om uitdroging te voorkómen.
– Drink alleen gekookt water of flessenwater. Eet geen rauw of halfrauw vlees en zo min mogelijk vis, schaal- of schelpdieren of rauwe melkproducten.

Ook dient u zich goed te beschermen ter voorkoming van insectenbeten. Lees hier voor het volledige overzicht om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Tips tegen buikklachten
De meest gehoorde klachten tijdens een reis zijn buikklachten (reizigersdiarree). Hierbij enkele gezonde tips om o.a. buikklachten tijdens uw reis of welverdiende vakantie te voorkomen:
• Drink alleen water uit flessen met originele verzegelde verpakking;
• Kook leidingwater minstens 5 minuten;
• Eet geen onverpakt ijs en neem geen ijsblokjes in uw drankje;
• Eet alleen fruit en groente wat u zelf heeft gewassen en geschild;
• Eet geen (half) rauw vlees, vis en schaal- en schelpdieren;
• Voorkom muggenbeten: gebruik een muggenwerend middel met bijv. DEET, draag bedekkende kleding en slaap onder een klamboe;
• Vermijd onbeschermd zonnen tussen 11 uur ‘s ochtends en 2 uur ‘s middags en bescherm u tegen verbranden;
• Haal geen vreemde dieren aan en mijd dieren met vreemd gedrag.

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben, dan kunt u ook bellen naar het hoofdkantoor van Travel Doctor 073-6427990.

Gezondheidsproblemen

Als u medicijnen gebruikt, neem dan voldoende mee. Vervoer ze alleen in uw handbagage. U kunt uw apotheek of huisarts een overzicht vragen van uw medicatie.

Als u lijdt aan een ziekte zoals hartfalen of suikerziekte, vraag dan uw arts extra advies.

Maak direct een afspraak.

Over Travel Doctor