De meeste pelgrims kopen souvenirs om hun bedevaart naar Mekka en het bezoek aan het graf van de profeet Mohammed in Medina te herdenken. Dit doet men voor en na het afronden van alle rituelen, in de omgeving van de bedevaartsplaatsen, op markten en tegenwoordig ook in shopping-malls. Reisverhalen laten zien dat deze traditie al eeuwenoud is. Naast souvenirs die altijd populair zijn, brengt elke tijd weer nieuwe aandenkens. Nu zijn bijvoorbeeld naast bidkleden, bidsnoeren, sieraden en kleding ook elektronica, waaronder camera’s, i-pads, en digitale korans geliefd. De shopping-malls bieden bovendien veel designerwaar aan. De aandenkens zijn niet alleen bestemd voor de pelgrims zelf maar ook voor de familie- en kennissenkring die thuis is achtergebleven.

Van alle souvenirs is Zemzem-water nog steeds het populairst. Het wordt geroemd vanwege zijn heilbrengende kwaliteiten. Men mag in het vliegtuig tot 10 liter meenemen: dat gebeurt in grote jerrycans maar ook in kleine flesjes van 100 ml die thuis worden uitgedeeld. Ook etenswaar zoals de Adjwa dadels uit Medina, die de profeet Mohammed volgens de tradities at en lokale honing zijn geliefd. Pelgrims kopen ook graag wierook en geparfumeerde olie. De namen van de non-alcoholische parfums verwijzen naar de heilige steden zoals de Kiswa al-Ka’ba (de kiswa van de Ka’ba), al-Hadjr al-Aswad (de Zwarte Steen) en Misk Al-Madina (musk van Medina). Het traditionele amber en rozenparfum zijn duurder, maar ook populair als gift.
Waren vroeger geschilderde papieren afbeeldingen van Mekka en Medina geliefd, nu zijn dat bijvoorbeeld doorzichtige sleutelhangers met een miniatuur-ka’ba. Naast kleding die bestemd is voor het gebed (zoals broeken voor onder een djelleba, overslagjurken en gebedskapjes) kopen pelgrims ook graag religieuze souvenirs als lichte bidkleden en bidsnoeren. Voor alle aandenkens geldt dat ze in een grote verscheidenheid aan materialen worden aangeboden, van goedkoop tot duur, van machinaal tot met de hand gemaakt.

Het merendeel van de souvenirs wordt in landen als China, India, Indonesië of Turkije geproduceerd. De productieherkomst lijkt ondergeschikt te zijn aan de plaats van aankoop. Van belang is dat het souvenir in Mekka of Medina is aangeschaft en zoals een pelgrim het verwoordde ‘het stof van Mekka heeft geproefd’. Toch geldt ook dit laatste niet voor iedereen. Zo bestellen sommige pelgrims hun souvenirs via internet en zijn er in Jakarta hadj-markten waar Indonesische pelgrims hun aandenkens, waaronder Zemzem-water, alvast aanschaffen. Niet alleen zijn de producten dan goedkoper maar ook wordt bespaard op dure bagagekosten.