1. Wat je wanneer moet regelen, en hoeveel het kost.

Voorbeeld Scenario:

Geld sparen. Een hadj pakket kost ongeveer dit jaar 8.000 euro als je het een beetje goedkoop kan vinden. De kosten er omheen zijn ongeveer 1500 p.p.

Je schulden aflossen. Het zou vreemd zijn als je veel geld uitgeeft aan je hadj, terwijl er mensen zijn die nog geld van jou krijgen. Los dus eerst je schulden af insha Allah.

Zoek een erkende reisorganisatie. Zie hiervoor ook de pagina ‘ De Erkende reisbureaus’ op deze site. Vraag zoveel mogelijk mensen uit je omgeving naar hun ervaringen met deze organisaties.
In 2023 kostte het duurste hadj pakket 12.000 euro, het goedkoopste pakket ongeveer 7.500. Vraag ook met hoeveel personen je op een kamer zit. Vraag het adres van hotel, en zoek het op in Google Maps.

Zes tot twee maanden van tevoren: inschrijven voor hadj. Bij de inschrijving moet je vaak al een deel van de reis betalen.

Een half jaar van tevoren: vakantiedagen opsparen op je werk.

Een jaar van tevoren: inschrijven om te trouwen, als je gratis wil trouwen tenminste. Dit geldt voor grote steden. In kleine dorpen is de wachtlijst waarschijnlijk korter. Om een visum te krijgen moet je kunnen bewijzen dat je een mahram hebt. Er is een grote kans dat je visum afgekeurd wordt als je alleen een handgeschreven nikaah-bewijs hebt. Als je niet gratis wil trouwen maar gewoon wil betalen (kost ongeveer 150 euro), moet je ongeveer 3 maanden van tevoren een datum reserveren.

Een maand voordat je gaat trouwen voor de Nederlandse wet: in ondertrouw gaan. Kost bijna niks. Meer info hierover vind je op internet.

Voordat je gaat trouwen: huwelijkse voorwaarden opstellen. Trouwen in gemeenschap van goederen betekent dat als je zou scheiden, alles van de man en de vrouw door de helft moet worden gedeeld. Ook al had de één niks toen ze gingen trouwen, en de ander heel veel. Dit komt niet overeen met de sunnah. Het is meer Islamitisch om huwelijkse voorwaarden op te stellen: voordat je trouwt schrijf je op wat van jou is en wat van de ander. Ga je scheiden, krijgt ieder wat van hem is. Bovendien: maakt jouw partner schulden? Dan blijven de schuldeisers van jouw spullen af. Kosten opstellen huwelijkse voorwaarden: ongeveer 480 euro.

– Twee á drie maanden van tevoren: inentingen / vaccinaties halen. Verplicht voor mekkagangers: Meningitis inenting. De Meningitis inenting is een voorwaarde om een hadj visum te kunnen krijgen.
Naast de verplichte vaccinatie ter voorkoming van meningitis worden ook andere vaccinaties en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Lees meer op www.ggdreizen.nl

– Je hebt een paspoort nodig om buiten Europa te reizen. Heb je al een paspoort? Check dan hoe lang deze nog geldig is.

Vaak wordt gevraagd of Nederlandse moslims een shahada bewijs nodig hebben. Zo’n bewijs kan je halen bij de moskee, veel moskeeën maken er zelf eentje.
– Voor vrouwen die niet ongesteld willen worden > Twee á drie maanden van tevoren de pil vragen bij je huisarts en beginnen.

Twee maanden van tevoren: oppas regelen voor je huisdier.

Twee maanden van tevoren (of langer, hangt van je werkgever af): vrij vragen op je werk.

Twee maanden van tevoren: checken of je comfortabele schoenen hebt om heel veel op te lopen. Zo niet: nieuwe kopen en inlopen. Koop niet vlak voor hadj nieuwe schoenen! Dan weet je bijna zeker dat je blaren zal krijgen… Tip: Crocs. Birkenstocks zijn wat minder handig , omdat het leer en kurk nat blijft van wudoo’ water en zweet. Crocs nemen geen vocht in zich op, drogen meteen.

Een maand van tevoren: iemand regelen die je post in de gaten houdt en de plantjes water geeft. Post die uit de brievenbus steekt is een teken voor inbrekers dat er niemand thuis is. Wees hier dus alert op, en regel iemand die ten minste 1x per week naar je huis gaat.

– Ongeveer een maand van tevoren vraagt jouw reisorganisatie een visum voor je aan. Je moet de benodigde bewijsstukken aanleveren, maar het aanvragen doen zij voor je als het goed is.

Als je weinig eelt op je voeten hebt kan je ongeveer een maand van tevoren de eeltvorming op je voeten stimuleren door Camphor Spray van Care Plus (Bever Sport) te gebruiken. Op zachte huid zonder eelt krijg je eerder blaren. Mannen lopen bij Masjid al Haram op blote voeten, maar sowieso moeten mannen en vrouwen erg veel lopen. Blaren komen veel voor bij hajji’s. Deze spray kan dat enigszins voorkomen. Voor mannen helpt het ook om alvast een paar keer buiten op blote voeten te lopen.. (misschien in het park?)

Een paar weken van tevoren: zorgen dat al je rekeningen (vooraf) betaald zijn, zodat je geen boetes krijgt terwijl je weg bent. Denk bijvoorbeeld aan de huur en je zorgverzekering.

Een paar weken van tevoren: je testament opstellen.

2. Wat moet je meenemen?

Op Hadj worden veel mensen ziek, zeker wel driekwart van de mensen. Op ‘umrah worden er minder mensen ziek dan op hadj, maar toch komt het veel voor. Neem wat medicijnen. Die zal je misschien zelf veel nodig hebben, en ook kan je ze geven aan mensen die zelf geen medicijnen mee hebben.

Medicijnen:
– Paracetamol met coffeïne (Kruidvat). Pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend.
– Diarreeremmers (Loperamide pillen en Norit tabletten, Kruidvat). Tegen diarree. In de hitte van Saoedi Arabië kan je makkelijk uitdrogen wanneer je diarree hebt.
– Ibuprofen (Apotheek). Sterke pijnstiller, koortsverlagend en ontstekingsremmend.
– Fucithalmic ooggel (Apotheek). Antibiotica ooggel tegen bacteriële ooginfectie.
– Antibioticakuur tegen blaasontsteking en luchtweginfectie, vraag je huisarts hierom.
– Domperidom (Apotheek). Tegen misselijkheid, overgeven en maagklachten.
– Diclofenacnatrium EC (Apotheek). Pijnstillend en ontstekingsremmend.
– Desloratadine Actavis (Apotheek). Tegen allergische reactie, bijv. bij een insectensteek of hooikoorts.
– Fucidine crème (Apotheek). Ter voorkoming van huidinfectie.
– Zilversulfadiazine (Apotheek). Antibiotica zalf bij bacteriële huidinfectie. Van het lopen zonder ondergoed krijgen veel mannen wondjes in de liezen, dijen, billen en oksels.
– Goede ontsmettende hoestdrank voor keelontsteking (via huisarts / apotheek). Want bijna iedereen krijgt erg last van zijn keel.

Verzorgingsproducten:
– Talkpoeder! (Kruidvat) Vooral voor de mannen erg belangrijk. Let er op dat er geen parfum in zit. Om schuur- en schaafwondjes te voorkomen, zeker in ihraam-kleding hebben mannen dit nodig.
– Zinkzalf, ook wel bekend voor de babybillen (Kruidvat). Voor rode plekjes op de huid, vooral bij mannen in ihraam.
– Vaseline, ook voor de rode plekjes. Maar voorkomen van die plekjes is nog beter, dat doe je met het regelmatig gebruiken van talkpoeder.
– O.R.S. bruistabletten (Kruidvat). Vitaminesupplement met vitamines en zouten, om te voorkomen dat je uitdroogt. Te gebruiken bij diarree, maar ook als je aan het vasten bent of om een bepaalde reden bang bent uit te drogen.
– Ontsmettingsspray en pleisterspray van Heltiq (Kruidvat). Zorg wel dat je wudoo’ hebt voordat je de pleisterspray opdoet. Handig voor als je in Masjid al Haram een wondje hebt aan bijv. je voet > je kan het meteen ontsmetten en het doet er een bedekkend laagje over.
– Thermometer. Zo kan je je koorts opnemen en de ernst van de situatie inschatten.
– Gehwohl voetencrème Extra (Kruidvat). Vanwege de geurende oliën niet gebruiken in ihraam. Verder erg fijn, vanwege het vele lopen kunnen je voeten dit wel gebruiken.
– Blarenpleisters. Zorg wel dat je wudoo’ hebt voordat je een blarenpleister opplakt. Je mag ze er namelijk niet zomaar meer afhalen, maar moet wachten tot ze loslaten.
– Multivitamines, bijv. ‘A t/m Z’ van Kruidvat (die is ook zonder gelatine). Erg belangrijk om je weerstand op peil te houden!
– Zalfgaas van Heltiq (Etos). Voor schaaf- en brandwonden. Verlicht, verzacht en verkoelt. Door de zalf kleeft het gaas niet aan de wond, het zorgt dat de wond sneller geneest en dat er minder littekenvorming is.
– Steriel gaas en verband (Kruidvat).
– Pleisters.
– Ontsmettingsmiddel voor je handen (Kruidvat). Als je regelmatig je handen ontsmet, verklein je de kans op ziekte door bacteriën. Wij ontsmetten onze handen altijd wanneer we naar de wc waren geweest, wanneer we in Masjid al Haram waren en na het bezoek aan Masjid al Haram. Om hygiënische redenen kan je beter op je eigen gebedskleedje bidden daar dan op de grond met je handen en gezicht.
– Een klein beetje parfumvrije douchegel / zeep, shampoo, handontsmettingsmiddel en deodorant. Een parfumvrij merk is bijvoorbeeld Neutral. Er zijn 4 dagen dat je in ihraam bent, en dus geen parfum mag gebruiken.
– Keelpastilles. Let op: de meeste Strepsils bevatten alcohol.

3. Wat moet je lezen en leren van tevoren?

Boeken:

Het is de bedoeling dat moslims de Hadj en de Umrah uitvoeren zoals het in de Qur´an en de Sunnah beschreven staat.

Gebruik bijvoorbeeld het boek ‘Handleiding voor Hadj en UmraH’ dat gebaseerd is op de boeken van shaykh bin Baaz, shaykh al Uthaymeen, shaykh al Fawzaan en shaykh al Qahtani. Dit boekje is klein, dus kan je altijd makkelijk meenemen. Het is duidelijk, bevat plaatjes en kaarten, en een korte samenvatting van de belangrijkste dingen die je moet weten.

Het boekje is voor 7 euro te bestellen bij onze en ook te vinden in veel Islamitische boekwinkels.

Voor meer uitgebreide informatie (incl. bronvermelding), kan je het boek ‘de Hadj en de ‘Umrah’ van shaykh al Albani lezen. Wij raadden je aan om dit boek thuis op je gemak door te lezen, en er een samenvatting van te maken. Je kan ook de samenvatting gebruiken zoals te vinden bij ‘ Hadj Rituelen’, maar als je er zelf eentje maakt leer je er tegelijk veel van. Dit boek is ook te bestellen bij onze en kost eveneens 7 euro.

Wanneer je iets niet begrijpt of zit je met vragen die in de boeken niet werden behandeld, kan je uitleg zoeken op bij alifta.com of islamqa.com. Zij baseren hun fatawa onder andere op de boeken en fatawa van shaykh bin Baaz en ibn Hajar. Beide websites hebben een handige zoekfunctie. Wel is het zo dat ze in het Arabisch of Engels zijn, niet in het Nederlands.

Duaa:

Er zijn tijdens de hadj een aantal momenten waarop je specifieke duaa hoort te zeggen. Een voorbeeld hiervan is dat je tijdens het doen van de tawaaf, wanneer je je tussen de Yamani hoek en de Zwarte Steen loopt, dient te zeggen: “Rabbana atina fid-dunya hasanatan, wa fil-agirati hasanatan, wa qinaa 3adhaab an-naar.” Betekenis: “O Allah, geef ons in de wereld het goede, en in het hiernamaals het goede, en behoed ons voor de kwelling van het vuur.” Bron: Abu Dawud en anderen, door velen Sahih verklaard, zie bijv. Sahih Abu Dawud 1653.

Het is niet heel handig als je in de drukte je boekje erbij moet pakken, en daarin moet lezen terwijl je ook moet uitkijken waar je loopt. Hoe meer duaat je uit je hoofd kent, hoe beter. Je kan ze nadien ook nog altijd gebruiken in je gebed e.d. Mijn tip is om de verschillende duaa op papier te zetten, zowel in het Arabisch als in het Nederlands (zodat je weet wat je zegt en de du’a echt vanuit je hart kan doen), en deze uit je hoofd te leren.

De dag van ‘Arafah is een dag die je grotendeels doorbrengt met het doen van duaa, net zoals de Profeet, salallahu alayhi waslam heeft gedaan. Hij zei ook: “de Hadj is ‘Arafah.” Het zou jammer zijn dat je door de drukte en vermoeidheid vergeet waar je allemaal du’a voor wilde doen. Daarnaast vragen veel mensen voordat je op reis gaat waarschijnlijk aan je of je du’a voor hen wil doen. Ook dat wil je niet vergeten. Maak daarom van tevoren een lijstje  met de mensen voor wie je du’a wilt doen, en voor wat precies. Ook maak een lijstje voor jezelf met dingen die je voor jezelf en je geliefden wilt vragen.

Een kleine du’a boekje kan je ook bij onze bestellen  voor 4 euro.

Bron: Alles over Hadj

Samenvatting “De Hadj en de Umrah”

De rituelen van de hadj  en ‘umrah worden in het Arabisch ´manasik´ genoemd. Het is de bedoeling dat moslims de hadj en ‘umrah uitvoeren zoals het in de Qur´an en de Sunnah beschreven staat.

– Hadj. Hieronder volgt een samenvatting van het boek ´de Hadj en de ´Umrah´ van shaykh al Albani, het boekje ´Handleiding voor Hadj en ´Umra´ dat gebaseerd is op de boeken van shaykh bin Baaz, shaykh al Uthaymeen, shaykh al Fawzaan en shaykh al Qahtani,  aangevuld met fatwa´s en informatie van shaykh bin Baaz (alifta.com) en ´Fath al Baari´ van al Haafiz ibn Hajar.

Eerst geven wij kort en eenvoudig uitleggen welke vormen van hadj er zijn en wat er op welke dag gedaan wordt. Daarna volgt gedetailleerde informatie over alle rituelen.

– ‘Umrah. De meeste mensen verrichten hadj èn ‘umrah wanneer ze op hadj gaan. In de tekst hieronder staat aangegeven welke delen voor mensen zijn die op hadj gaan en welke voor mensen die alleen ‘umrah gaan doen.

Samenvatting “De Hadj en de Umrah” PDF

Bron: Alles over Hadj

4.Overige tips

– Koop slofjes voor in de moskee en sokken met een antislip laagje er onder. Voor een man is het sunnah om tawaaf op blote voeten te doen, voor een vrouw niet. Wanneer een man in ihraam is mag hij geen sloffen dragen die zijn enkels bedekken, en mag hij geen sokken dragen. Een vrouw wel. Maar als hij niet in ihraam is en last heeft van zijn voeten, zou hij slofjes op sokken kunnen dragen. Je kan ook sokken met een antislip laagje dragen over je sloffen. Het antislip laagje heb je wel nodig omdat de marmeren vloeren in de moskee erg glad zijn. Let op dat je de goede antislip sokken koopt! Het laagje moet ruw, rubberachtig zijn als je er over strijkt, niet glad! Vooral de goedkopere antislip sokken zijn helemaal niet antislip, het lijkt alleen zo. In Nederland, België  zijn goede antislip sokken o.a. te koop bij V&D etc.