Update MERS-coronavirus

MERS-coronavirus

Het ‘Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus’ (MERS-CoV) is een vrij nieuw type coronavirus dat in september 2012 werd ontdekt. Het virus kan ernstige ziekteverschijnselen veroorzaken, vooral bij mensen met andere gezondheidsproblemen. Het virus dankt zijn naam aan de regio waar het voor het eerst is opgedoken en waar de meeste gevallen vandaan komen, het Midden-Oosten.

Het virus veroorzaakt een uitbraak in het Midden Oosten (Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten Qatar, Oman en Jordanië). Sinds de ontdekking van het virus in 2012 zijn er wereldwijd 820 patiënten (26 juni 2014)  met een laboratoriumbevestigde infectie met MERS-CoV gemeld bij de World Health Organization (WHO). Hiervan zijn 286 personen overleden. Enkele mensen zijn vanuit het Midden Oosten na besmetting teruggekeerd naar Azië, Afrika, Europa en Amerika waar de diagnose vervolgens is vastgesteld. In Nederland zijn twee patiënten waarbij het MERS-coronavirus is vastgesteld. Sinds april 2014 is er sprake van een sterke toename van het aantal bevestigde gevallen in het Midden-Oosten. Dit komt doordat er een aanhoudende bron van infectie is in het Midden-Oosten. Ook wordt het ziektebeeld door artsen beter herkend en daarom vinden zij vaker patiënten. Ook is er sprake van verspreiding in ziekenhuizen waar patiënten zijn opgenomen.
Het MERS-coronavirus wordt soms vergeleken met het SARS-virus. Het SARS-virus is ook een coronavirus. MERS-CoV en het SARS-virus zijn echter verschillende typen coronavirussen, met andere eigenschappen.

Ziekteverschijnselen

Veel coronavirussen kunnen luchtweginfecties veroorzaken bij mensen en dieren. Meestal gaat het daarbij om verkoudheidsklachten. Het MERS-coronavirus is een bijzonder type coronavirus dat een ernstiger ziektebeeld kan geven, met zeer ernstige luchtwegklachten, ook wel Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) genoemd. De patiënten hebben last van koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen. Vanwege de ernstige klachten worden deze mensen opgenomen in een ziekenhuis. Sommige patiënten hebben diarree. Bij gezonde en jongere mensen leidt de ziekte tot een minder ernstig ziektebeeld.

Hoe worden mensen ziek?

Hoe een patiënt het virus precies oploopt, is nog niet helemaal duidelijk. Hiernaar wordt veel onderzoek verricht. Het virus wordt ook gevonden bij dromedarissen in het Midden-Oosten. Men vermoedt dat het virus voornamelijk door deze dieren op mensen wordt overgedragen. Overdracht van mens op mens vindt zelden plaats en meestal binnen het ziekenhuis.

 

Reizigers naar het Midden-Oosten
Het risico voor een reiziger om besmet te raken is heel klein. Er is geen negatief reisadvies voor het Midden-Oosten. Wel dienen reizigers hygiënemaatregelen in acht te nemen en contact met zieke mensen, dieren (met name dromedarissen) en dierlijke afvalproducten te vermijden. Het eten of drinken van rauwe dierlijke producten (onder andere dromedarismelk) wordt afgeraden. Reizigers naar het Midden Oosten, die tijdens de reis of binnen 2 weken na terugkeer gaan hoesten, kortademig worden en koorts of diarree krijgen worden geadviseerd contact op te nemen met de huisarts. De gebruikelijke reisadviezen en ook de hygiëneadviezen voor het Midden-Oosten kunt u vinden op de website van het LCR. http://www.lcr.nl/Landen

Een Nederlandse man en vrouw zijn besmet met het gevaarlijke MERS-coronavirus. Wat betekenen deze besmettingen, wat is MERS en hoe bang moeten we zijn?

MERS staat voor het ‘Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus’; een vrij nieuw type virus dat in september 2012 werd ontdekt.

Sinds de ontdekking van het virus zijn er wereldwijd ruim 500 patiënten met een laboratoriumbevestigde infectie gemeld bij de World Health Organization (WHO). Hiervan zijn 145 personen overleden. Ook in Nederland zijn inmiddels twee mensen besmet.

Wat betekent dit?

De besmettingen zijn eigenlijk niet onverwacht. Er reizen duizenden mensen per jaar vanuit Nederland heen en weer naar het Midden-Oosten.

De GGD, het ziekenhuis in Den Haag en het RIVM gaan na welke mensen contact hebben gehad met de twee patiënten. Zij worden benaderd en hun gezondheidstoestand wordt in de gaten gehouden.

Symptomen

Het MERS-coronavirus is een bijzonder type coronavirus dat een ernstiger ziektebeeld kan geven, met zeer ernstige luchtwegklachten. De patiënten hebben doorgaans last van:

  • koorts
  • hoesten
  • kortademigheid en
  • ademhalingsproblemen.

Vanwege de ernstige klachten worden deze mensen opgenomen in een ziekenhuis. Sommige patiënten hebben diarree. Bij gezonde en jongere mensen leidt de ziekte tot een minder ernstig ziektebeeld.

Besmetting

De ziekte lijkt moeizaam van mens-op-mens overdraagbaar. Van een klein aantal Europese patiënten die in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië zijn besmet, is waarschijnlijk dat ze ziek zijn geworden na contact met een andere patiënt.

Er zijn aanwijzingen dat kamelen en dromedarissen in het Midden-Oosten het virus kunnen overdragen op mensen. De precieze herkomst van het virus is echter nog onbekend.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling beschikbaar. De behandeling is erop gericht om alle belangrijke lichaamsfuncties zo optimaal mogelijk te ondersteunen maar er zijn geen medicijnen om het virus te bestrijden.

Reizen

Het risico voor een reiziger om besmet te raken is heel klein. Er is daarom geen negatief reisadvies voor het Midden-Oosten. Let wel op en vermijd contact met:

  • zieke mensen
  • dieren (met name kamelen en dromedarissen)
  • dierlijke afvalproducten.

Het eten of drinken van rauwe dierlijke producten (onder andere kamelenmelk) wordt afgeraden.

Reizigers naar het Midden Oosten, die tijdens de reis of binnen 2 weken na terugkeer gaan hoesten, kortademig worden en koorts of diarree krijgen worden geadviseerd contact op te nemen met de huisarts.

De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties noemt het virus een ‘internationaal zorgwekkende bedreiging voor de gezondheid’.

Bron: RIVM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.