Zij gingen u voor:

Alia Azzouzi

 • Wat was de meest belangrijke bron van informatie over Hadj en de heilige plekken voordat u vertrok? De belangrijkste bron van informatie was internet, boeken en familieleden en vrienden die al geweest zijn en mij konden vertellen wat wel en niet te doen.
 • Hebt u voordat u de hadj ging verrichten boeken gelezen of een cursus gevolgd over de verplichtingen van de hadj? Wel boeken gelezen, geen cursus gevolgd
 • Hoe hebt u de Hadj in het algemeen kunnen ervaren, de drukte tijdens de bedevaart en hoe bent u met de weersomstandigheden omgegaan? Ik vond de hadj erg indrukwekkend. Heel veel indrukken tegelijk, spirituele, lichamelijke en mentale. Ik vond de drukte erg beklemmend. Daar moest ik aan wennen. Het weer was op zich wel ok, je houdt er gewoon rekening mee in je kleding, veel drinken en een zonnebril dragen.
 • Hoe vond u de begeleiding vanuit het reisbureau? De begeleiding vanuit ons reisbureau (combinatie van Mekka Reizen en Salsabil Travel) was erg goed.
 • Hoe tevreden was u met het pakket en de service die aangeboden werd door uw reisorganisatie?Ik was erg tevreden. we kregen wat ons was beloofd, alles was goed geregeld en de begeleiding was vriendelijk en capabel
 • Is er nog iets wat volgens u verbeterd moet worden voor Nederlandse Belgische pelgrims gedurende de Hadj? Voorbereidende sessies voor mensen die voor het eerst gaan. betere voorlichting, duidelijkheid omtrent visa etc
 • Hebt u nog souvenirs meegenomen voor uzelf of anderen van uw Hadj reis? Ja voor al mijn vrienden en familie.
 • Hebt u nog praktische tips voor de andere broeders en zusters die van plan zijn om de hadj dit jaar te gaan verrichten?Stel je hadj niet uit, ga als je jong bent, bereid je goed voor, lichamelijk en geestelijk. Doe in de periode voorafgaand aan de hadj aan hardlopen of een andere training. Zorg dat je fit bent. Let erop dat je alleen katoenen kleding meeneemt en let op je gezondheid. Zonder gezondheid is je hadj moeilijk.

Alia Azzouzi

Communicatie adviseur en eigenaresse van de bekende Café Espresso Dates uit Rotterdam.

Broeder AlKhattab

 • Wat was de meest belangrijke bron van informatie over Hadj en de heilige plekken voordat u vertrok? De boekjes en lezingen op internet,
 • Hebt u voordat u de hadj ging verrichten boeken gelezen of een cursus gevolgd over de verplichtingen van de hadj? Ja vooral boekjes zowel Arabisch als Nederlands.
 • Hoe hebt u de Hadj in het algemeen kunnen ervaren, de drukte tijdens de bedevaart en hoe bent u met de weersomstandigheden omgegaan?Alhamdolillah heb ik die optimaal kunnen ervaren omdat ik er op 26 jarige leeftijd naar toeging en nog fit was dus dat is ook mijn advies aan alle jongeren, ga in de bloei en kracht van je leven. Zowel de afstanden of het klimaat of andere obstakels die er bij een reis aanwezig (kunnen) zijn zul je namelijk makkelijker kunnen verdragen incha Allah
 • Hoe vond u de begeleiding vanuit het reisbureau? Toen der tijd een drama later tijdens mijn umra’s 2x ging dat alhamolillah al wat beter ( ik ben met 3 verschillende groepen gegaan)
 • Hoe tevreden was u met het pakket en de service die aangeboden werd door uw reisorganisatie? Voor mijn hadj lag de focus op de bedevaart zelf en was dat de eerste keer dus heb ik alle ellende die zich voordeed makkelijk kunnen verdragen door de vreugde en het heerlijke gevoel wat ik had. Ik leefde in een droom die ik niet wou laten beïnvloeden , de umrahs waren wat beter geregeld alhamdolillah.
 • Is er nog iets wat volgens u verbeterd moet worden voor Nederlandse Belgische pelgrims gedurende de Hadj? Het zou mooi zijn als ook hier eerst een certificaat gehaald moest worden voor dat je daar naar toe gaat. We zien alhamdolillah dat landen als Maleisië dit toepassen en je ziet daar een wereld van verschil in met de rest van de wereld . qua orden, gedrag, respect en aanbidding
 • Hebt u nog souvenirs meegenomen voor uzelf of anderen van uw Hadj reis? Je ontkomt daar helaas niet aan, vooral de eerste keer niet. Alhamdolillah kun je het bij de 2de en 3de keer wat beperken.
 • Hebt u nog praktische tips voor de andere broeders en zusters die van plan zijn om de hadj dit jaar te gaan verrichten? Verdiep je in de Sierah van de profeet vrede zij met hem, dus niet alleen in “Hoe verricht ik de hadj ?” dat geeft je bezoek een extra dimensie …bekijk daar video’s over op youtube etc.

  Ali Houri, Broeder Alkhattab

Deen Travellers ( Broeders Mohammed en Rudy)

  1. Hoe kwamen jullie op het idee om helemaal vanuit Nederland naar Mekka te fietsen?
   Bij ieder van ons was dat op z’n eigen manier. Bij mij, Mohammed, begon dat met mijn fietstochtjes naar Hoek van Holland om aldaar de zonsondergang te aanschouwen en salat magrhib te bidden op het strand. Ik was te gierig voor een treinkaartje. Tijdens die fietstochten van 25 km merkte ik dat ik goed kon reflecteren en het fietsen echt leuk vond. Ik wilde verder fietsen om dat reflectieproces te verbreden en te verdiepen. Op de vraag waar ik dan naar toe zou willen was het enige antwoord Mekka. Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik gewoonweg te angstig was om die stap in één keer te maken. Ik had geen enkele ervaring met fietsen laat staan met fietsreizen. Ik ondernam toen wat kleinere tochten om ervaring op te doen. Eerst van Maassluis naar Groningen, toen van Maassluis naar Marokko en daarna van Maassluis naar Zwitserland. Die laatste tocht hebben wij samen ondernomen. Daar vertelde ik aan Rudy dat ik eigenlijk aan het trainen was voor een andere reis, namelijk de fietsreis naar Mekka. Rudy zei meteen, dan wil ik mee, maar dat antwoord kwam voor hem ook niet uit de lucht vallen.
   3 jaar geleden ben ik, Rudy, al eerder op Umrah geweest. Van die pelgrimstocht had ik veel meer verwacht. Ik voelde me eerder een toerist dan een pelgrim. Alles was zo luxe en ging soepel terwijl ik veel meer fysieke en mentale moeite verwacht had te verrichten. Moeite die pelgrims vroeger ook ondernamen. Daarnaast werd ik zo verdrietig van al het plastic afval op de Jabal al Nour. Met al deze inzichten en het feit dat ik me erg zorgen maakte over ons klimaat wilde ik op een andere manier terugkomen. Ik las tijdens deze reis ook het boek Green Deen die mij bevestigde dat een oplossing gewoon bij de mensen ligt en dat Islam ons goed onderwijst hoe wij onze planeet moeten beschermen. Ik deed een dua aan Allah om me op een duurzame manier terug te laten komen zonder daarbij te denken aan een specifiek vervoersmiddel. Ik kan nu zeggen dat het antwoord in zekere zin wel uit de lucht is komen vallen:), alhamdolillah.
  2. Hoe was het onderweg?
   Iedere dag was totaal anders en erg bijzonder op haar eigen manier. De zaken die minder goed gingen daarvan hoopten we de volgende dag tijd te besparen door ervan te leren. Maar dat was valse hoop. Iedere dag was nieuw. Iedere dag ging er iets anders verkeerd en iedere dag maakten we iets zeer bijzonders mee. Zo werden we de ene dag geconfronteerd met een stier op onze weg en de andere dag ontvingen we uit het niets 700 euro van iemand, zonder dat we dat echt door hadden op dat moment. Dit soort onverwachte zaken ging elke dag drie maanden lang zo door. Die dynamiek maakte de reis zo bijzonder.
  3. Door welke landen hebben jullie gefietst?
   We hebben door de volgende tien landen gefietst:
   Natte Nederland, Degelijke Duitsland, Ongelofelijke Oostenrijk, Snelle Slowakije, Hongerige Hongarije, Mooie Macedonië, Geweldige Griekenland, Eigenzinnige Egypte en als kers op de taart Spirituele Saoedi Arabië.
  4. Jullie reis was om aandacht te vragen voor milieu en klimaatverandering in hetzelfde jaar van COP22 in Marrakech, was het een toeval of was het gepland?
   Ons reis was niet perse om aandacht te vragen voor klimaatverandering maar voor een duurzame wereld. Dat is niet altijd hetzelfde. Wij menen dat we hoe dan ook voor de aarde dienen te zorgen, of het klimaat nu verandert of niet. En ja, het was inderdaad wel ‘toevallig’, of zoals wij geloven, gepland door Allah, niet door ons. Als moslim geloof je dat in het algemeen sowieso maar sta je daar niet altijd bij stil. Tijdens deze reis deden we dat meer. Wij denken dat je dat in principe in het algemeen met andere reizen ook zo ervaart.
  5. Hoe waren de reacties van lokalen mensen bij aankomst?
   Vooraf werden veel gewaarschuwd voor de Saoedi’s, maar alle vooroordelen die we over hen hoorden hebben we niet ondervonden, integendeel. De reacties van de Saoedi’s waren alhamdolillah ronduit hartverwarmend. Van de vele salaams tot uitnodigingen van mensen om met hen te eten, van de vele selfies tot en met gratis hotelovernachtingen.
  6. In Saoedi Arabië, hoe gaan mensen daar om met het milieu. Zijn ze bewust van een duurzaam wereld?
   Dat is moeilijk te zeggen. We hebben om een dergelijk conclusie te kunnen maken niet voldoende kennis. Ons eerste indruk is wel dat op dat gebied veel winst valt te behalen. Zo kunnen mensen i.p.v. plastic bekers hun eigen flesje meenemen om zamzam te tappen. Ook in de moskeeën onderweg en elders in Mekka viel ons op dat er in elk moskee allemaal gratis flesjes water beschikbaar is en dat elke dag. In zekere zin een goede zaak vooral omdat het daar zo warm is. Elke omgeving van die moskeeën barstten alleen helaas van de plastic afval. Er waren ook nauwelijks prullenbakken aanwezig zijn in de moskeeën die wij bezocht hadden. Mensen kunnen het uiteraard ook meenemen maar het suggereert wel dat ze op dit gebied niet bewust zijn. Moge Allah ons allen bewuster maken.
  7. Wat was de meest belangrijke bron van informatie over Umrah en de heilige plekken voordat jullie vertrokken?
   Onze ouders, diverse boekjes, een live lezing in Londen (ook te fiets gegaan) en een Youtubelezing van een sjeich.
  8. Hebben jullie voordat jullie de Umrah gingen verrichten boeken gelezen of een cursus gevolgd over de verplichtingen van de Umrah?
   Ja. Ondanks dat we beiden al eerder op umrah zijn geweest wilden we ons kennis daaromtrent wel verfrissen. De moeder van Rudy en de vader van Mohammed gaven ons tips daarover.
   In Caïro mochten we ook spontaan ons verhaal vertellen voor een groep van circa 150 studenten. Eén van die studenten kwam achteraf naar ons toe en stelde deze vraag ook. Ze vroeg in het bijzonder of we een bepaalde boek kennen over de voorbereidingen van Umrah. Die kenden we niet. Het betreffende boek was alleen in het Arabisch beschikbaar. Ze gaf aan dat het boekje haar goed had gedaan. We hadden daarnaast geen contact meer met haar. 10 dagen later, toen we in Safaga waren, 550 km van Caïro, ontvingen we een verrassingsmail met daarin het boekje samengevat in het Engels. Buitengewoon bijzonder, vooral omdat de zuster in kwestie gebrekkig Engels sprak en toch echt buitengewoon veel moeite deed om die kennis met ons te delen. Dat boekje hebben we toen beiden gelezen alhamdolillah.
  9. Hoe hebben jullie de Umrah in het algemeen kunnen ervaren, de drukte tijdens de bedevaart en hoe zijn jullie met de weersomstandigheden omgegaan?
   Alhamdolillah de umrah verliep goed. Het was frapant dat diverse mensen ons herkenden, mensen uit andere landen zoals Nigeria en ook bewakers bij één van de ingangen. Dit was nog voordat we de umrahrituelen überhaupt hadden uitgevoerd. En wat het weer betreft, er is een uitdrukking in het Engels die zegt: “There’s no such thing as bad weather, only bad clothes”. Wij kleedden ons dus gewoon iedere goed alhamdolillah. Rudy had zelfs in Duitsland 8 truien en 4 broeken aan omdat het echt koud was en hij had het nog koud. We hadden ook geen muts meegenomen maar soubhanaAllah, de dag dat hij zei ik heb echt behoefte aan een wollen muts en wollen sokken gaf een onze host van die dag ons beiden zelfgemaakte wollen mutsen en Rudy ook nog wollen sokken. Dat terwijl we het niet eens hadden gevraagd of indirect aangegeven.

   10. Is er nog iets wat volgens jullie verbeterd moet worden voor Nederlandse en Belgische pelgrims gedurende de Umrah?
   1 woord: consumptie! Je bent wat je consumeert. Of het nou eten is, informatie of degene met wie je omgaat. Als het bijvoorbeeld aankomt op eten wordt het in Mekka je helaas heel makkelijk gemaakt om fastfood te eten maar we zouden de mensen willen aanraden om ook daar op je voedsel te letten. Dat beïnvloedt je aanbidding ook. Doe iets meer moeite om gezond voedsel te eten want die tentjes zijn er ook. Verder, neem een herbruikbaar flesje mee en drink van dat lekkere ZamZamwater.

  10. Hebben jullie nog praktische tips voor de andere broeders en zusters die van plan zijn om de Umrah dit jaar te gaan verrichten?
   Ongeacht welk jaar je ook gaat, bestudeer surat al Fath. Deze tijdloze surat is geopenbaard naar aanleiding van de eerste pelgrimstocht van de profeet, vrede zij met hem, samen met honderden metgezellen. Zij deden dit toen per voet. Deze umrah leek op het eerste gezicht mislukt. Je reis krijgt zoveel meer betekenis zodra je weet en vooral voelt en beleeft waarom dat niet zo was.

Broeders Mohammed en Rudy