Met een reisadvies kunnen Nederlandse reizigers zich beter voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf. Zoals de risico’s op ontvoeringen, gewapende overvallen, bomaanslagen, natuurrampen of oorlogsgeweld. Buitenlandse Zaken vermeldt in een reisadvies bijvoorbeeld welke gebieden veilig zijn en naar welke gebieden u niet moet reizen. Soms zijn er veiligheidsrisico’s. Wees dan alert of reis alleen naar het land als dat echt noodzakelijk is.

Laatst gewijzigd op: 24-03-2020 | Nog steeds geldig op: 09-06-2020
De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek Coronavirus.

Saoedi-Arabië:

Veiligheidsrisico’s
Reis alleen naar Saoedi-Arabië als het noodzakelijk is:

Verenigde Arabische Emiraten:

Reis alleen naar Verenigde Arabische Emiraten als het noodzakelijk is:

Jordanië:

De overstap en verblijf is niet veilig.

Turkije:

De overstap en verblijf is  niet veilig.

Egypte:

Let op, veiligheidsrisico’s zijn hoog en niet veilig.

Reischecklist Saoedi-Arabië

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert niet te reizen naar het grensgebied met Jemen. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Irak.
Reist u naar Saoedi-Arabië? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Saoedi-Arabië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Als u naar Saoedi-Arabië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.

  • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Saoedi-Arabië in Den Haag.
  • U kunt een electronisch toeristenvisum (e-visum) aanvragen voor Saoedi-Arabië. Zie voor meer informatie de Engelstalige e-visa website.
  • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen paspoort nodig.
  • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Saoedi-Arabië een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in of u in Saoedi-Arabië een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

  • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
  • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

  • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
  • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Saoedi-Arabië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
  • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
  • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
  • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

  • Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u gaat reizen welke inentingen u nodig heeft voor Saoedi-Arabië. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
  • Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Saoedi-Arabië.
  • Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.

Thuisblijvers

  • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
  • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
  • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
  • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
  • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

  • Neem geen drugs mee naar Saoedi-Arabië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
  • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
  • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Caïro, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Hadjinfo aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen

Vliegvelden

Er zijn aanwijzingen dat de beveiliging van het vliegveld van Sharm-el-Sheikh onvoldoende is. Voor andere vliegvelden in Egypte zijn deze concrete aanwijzingen er niet. Maar in heel het land is er een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Daarom adviseert het ministerie van buitenland zaken uit voorzorg om alleen van en naar Egyptische luchthavens te vliegen als uw luchtvaartmaatschappij extra veiligheidsmaatregelen neemt. Die maatregelen gelden vooral voor de bagage van passagiers. Nederlandse luchtvaartmaatschappijen en touroperators nemen extra veiligheidsmaatregelen op alle vliegvelden in Egypte.

Houd contact met uw luchtvaartmaatschappij of touroperator en volg het reisadvies.

Verkeershinder in Caïro

In Caïro kan zeer veel verkeershinder ontstaan. Daardoor kan het zeer moeilijk zijn om een bestemming te bereiken. Ook het vliegveld. Houd daar rekening mee bij aankomende of vertrekkende vluchten. Het (trein)verkeer in Egypte is niet veilig. Het aantal verkeersdoden is erg groot.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 122 (politie), 123 (ambulance), 180 (brandweer).

Reizen naar Caïro, Alexandrië, de Nijldelta en overige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Caïro, Alexandrië, de Nijldelta en overige gebieden. Zie ook de overige rubrieken van dit reisadvies. Wees voorzichtig bij verplaatsingen over land en blijf alert op de laatste ontwikkelingen.

Criminaliteit

De criminaliteit is toegenomen in de afgelopen jaren. Vooral in de grote steden en drukke badplaatsen.

Omdat er nu minder reizigers naar Egypte gaan, wordt er minder geld verdiend in de toeristenindustrie. Bezoekers worden daarom vaak opdringerig aangesproken. Vooral door personen die in de toeristenindustrie werken. De kans op criminaliteit (roofovervallen) en ongewenste intimiteiten is groter geworden. Conflicten tussen toeristen en taxichauffeurs komen regelmatig voor, bijvoorbeeld over de prijs van de rit.

Nederlandse ambassade in Caïro

Voor informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Caïro.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Ambassade kan niet overal tijdig hulp verlenen

De Nederlandse ambassade kan niet op alle plaatsen in Egypte tijdig consulaire hulp verlenen. Bent u van plan naar Egypte te reizen? Informeer naar de laatste ontwikkelingen. Volg de berichten in de media