HADJ ONDER PANDEMISCH OMSTANDIGHEDEN IS MOGELIJK, ZEGT EEN NIEUWE STUDIE.

Saoedische autoriteiten hebben niet aangekondigd hun beslissing over de vraag of en hoe de hadj zou worden gehouden dit jaar onder een COVID-19 pandemie situatie. In maart, het ministerie van Hadj en Umrah heeft laten weten dat er wel voorwaarden zullen zijn. Het land zal een maximaal aantal  pelgrims toelaten. Voor de inwoners uit Saudie-Arabie zelf zal maar een beperkt aantal de pelgrimage kunnen verrichten onder strenge, medische regels. Eerder schortte autoriteiten de Umrah – de kleine pelgrimstocht- op. uit angst dat het coronavirus zich zou verspreiden onder de pelgrims in de twee heilige steden Mekka en Medina.

Als het doorgaat, zal de hadj beginnen rond 28 juli van dit jaar, dat is in minder dan 50 dagen vanaf vandaag.
Terwijl er nog onzekerheid dreigt over de vraag in welk vorm en capaciteit de hadj dit jaar zal gebeuren, Onze nieuwe studie zegt dat het haalbaar is om de jaarlijkse pelgrimstocht te houden als bepaalde maatregelen en methoden worden aangenomen.
“Ja, het is mogelijk om hadj te houden dit jaar, maar met bepaalde proporties. Je moet beheersbare cijfers hebben,” Kan ik toevoegen.

Opgericht door Hadjinfo, de Hajj Plus is een nieuw internationaal platform die werkt aan de ontwikkeling van een “gezonder meer levendige” hadj en umrah ecosysteem.
Onder normale omstandigheden zou de hadj dit jaar ongeveer 2,5 miljoen pelgrims verwelkomen, van wie ongeveer 1,9 miljoen uit het buitenland zouden komen. In 2019 traden 2.489.406 pelgrims de hadj op, 1.855.027 van buiten Saoedi-Arabië.
De Hajj Plus Foundation zegt dat haar protocol is een resultaat van interviews en enquêtes met pelgrims uit meer dan 80 landen, 500 hadj agenten en 25 regering hadj missies en consulaten. De bevindingen van de enquête als onderdeel van de studie, echter, niet breken deze demografie.
De studie past ook een “kwalificatie door filtratie” model toe om te komen tot wat zij gelooft is een veilig aantal pelgrims voor een hadj onder een pandemie situatie.

De protocol stelt voor om strenge maatregelen in te voeren om de gezondheidsrisico’s te beperken, de meer kwetsbare pelgrims te filteren en voorzorgsmaatregelen te nemen om de hadj dit jaar onder pandemische omstandigheden te houden.
Het analyseert enkele van de belangrijkste kwesties, waaronder het ideale of beheersbare aantal pelgrims dat Saoedi-Arabië zou moeten hosten, hoe te komen tot dat aantal, het proces of de methode voor de verdeling van dat aantal over de deelnemende landen, de betrokken gezondheidsrisico’s en hoe deze te beperken.
Hajj Plus zegt dat het de capaciteit van de belangrijkste touchpoints bestudeerd – Mina dat is vernauwd tot 20 vierkante kilometer, de King Abdulaziz International Airport hadj terminal op 465.000 vierkante meter, Masjid Al Haram met 400.000 vierkante meter – om het veiligste aantal pelgrims te suggereren als sociale distantiëring moet worden gevolgd.

Hajj Plus  voorzitter zei: “240.000 tot 275.000 pelgrims”, 10-12% van het verwachte totale aantal, is het bereik dat de tent stad Mina kan verwerken als sociale distantiëring van twee meter moet worden gehandhaafd.
Hij zei dat de vraag nu is hoe dat aantal toe te wijzen over de deelnemende landen.

“Als je zegt dat we gaan geven slechts 10% aan elke missie, dat zou een onverantwoordelijke manier om het te doen,” zei Said El Amraoui, eraan toevoegend dat het niet moet gaan over een quotasysteem, maar over wie er klaar voor is.

FILTRATIEMODEL
Hajj Plus organisatie paste een Qualification by Filtratie (QBF) model toe dat de meest kwetsbare filters uitfiltert om de meest geschikte pelgrims te selecteren voor een hadj onder pandemie.  Het maakt gebruik van vijf parameters:

  1. Demografie en leeftijd;
  2. Gezondheid en medische pre-voorwaarden;
  3. Persoonlijke en financiële haalbaarheid;
  4. Gezondheidsscreening en -testen voor COVID-19 volgens een vast schema;
  5. Verschillende risicosets die onhoudbaar zijn voor pelgrims.

Een prototype van het model zou bijvoorbeeld getest met de Hadj Comite van India, volgens de protocol. De test kwam bij 24.000 pelgrims van 120.000 na het toepassen van die filters aan. India heeft een hadj quotum van 175.000 dit jaar, ongeveer 125.000 van wie op de hadj van de regering commissie regeling.

“Wat dat betekende is dat als je dat model over de hele wereld toepast, je het quotum van de hele wereld onmiddellijk gaat verlagen tot 20%,” zei Said El Amraoui van Hadjinfo/Hajj.Plus, De organisatie en platform die Hadj en Umrah monitoort. En eraan toevoegend dat er ook tal van landen zullen zijn die nee zullen zeggen tegen het sturen van hun pelgrims, waardoor het quotum verder daalt.

Said El Amraoui is van mening dat uiteindelijk de landen die een sterke regering steun in staat zal zijn om deel te nemen in de hadj. De top 10 hadj missies die het rapport van mening is de capaciteit om pelgrims te sturen dit jaar zou kunnen zijn: Indonesië, Pakistan, India, Nigeria, Turkije, Maleisië, Verenigde Arabische Emiraten, Algerije, Jordanië, en de Filippijnen. Deze worden geselecteerd op basis van hun bereidheid, haalbaarheid en onvoorziene omstandigheden.

Hajj Plus studie zegt dat de hele hadj proces met 10-12% capaciteit operationeel haalbaar is als de tent stad Mina is in staat om 275.000 pelgrims met sociale distantiëren protocollen van 2 meter tussen bedden.

“Het gecombineerde vermogen van Saoedische luchtvaartmaatschappijen om pelgrims binnen 10 dagen uitsluitend te vervoeren, geeft extra vertrouwen aan de mogelijkheid dat hajj 1442H/2021 een realiteit is”, aldus de studie.

De hadj-terminal van het land, die werd gebouwd om een maximum aantal van 80.000 pelgrims per dag te verwerken, heeft de capaciteit om 275.000 pelgrims (zoals voorspeld door de filtratiemethode) binnen vier dagen te verwerken.
In het geval van aanhoudende of stijgende aantallen in infectie tarieven, de studie suggereert dat extreme filtratie methoden kunnen worden toegepast.
“Op dit punt, zou een symbolische prestaties van hadj van diverse diplomatieke opdrachten nog haalbaar worden geacht,” het verklaart, benadrukkend dat eerste hadj in de Islam geschiedenis  met slechts 1.400 Moslims ging.

LANGER HADJ-PROCES
De Hajj Plus Foundation studie suggereert 28 dagen quarantaine voor pelgrims – 14 dagen voordat ze Saoedi-Arabië binnenkomen en vervolgens nog eens 14 dagen bij terugkeer .
Dit zou betekenen dat pelgrims 75%-80% van hun hadj-reizen zullen besteden aan niet-hadj-gerelateerde activiteiten.
“Dat gaat een van de grootste redenen waarom mensen zullen zeggen dat ze niet willen doen dit jaar … ze gaan volgend jaar,” zei Said El Amraoui.
Na bestudering van de voorwaarden van de drie vormen van hadj — ifraad, qiraan en tammattu — die 32 dagen en bijgevolg zelfs 40 dagen van de pelgrimstocht zouden vergen, concludeert de studie dat hadj ifraad het aantal stationaire en bewegende convergentietouch-punten over de pelgrimsreis minimaliseert. Het vermindert ook aanzienlijk de duur van het verblijf in Mekka.

MEDISCHE INFRASTRUCTUUR
De studie wijst erop dat Makkah, dat meer dan 1,8 miljoen inwoners herbergt, in staat is om in de maanden juli en augustus rekening te houden met de zorgbehoeften van nog eens 275.000 pelgrims.
Voor het hadj-seizoen in 2019 zei het ministerie van Volksgezondheid van Saoedi-Arabië dat het 25 ziekenhuizen voorbereidde met een capaciteit van 5.000 bedden in Mekka, Madinah en de andere hadj-sites. Dit is naast 142 primaire zorgcentra en meer dan 140 mobiele medische klinieken. De medische infrastructuur van het land behandelde 649.690 pelgrims in zijn ziekenhuizen en centra, naast 6.034 in-patiënten tijdens de hadj van vorig jaar.
Said El Amraoui wijst erop dat Saoedi-Arabië in 2002 en MERS in 2012 aan SARS leed, zodat het land al over noodzakelijke apparatuur en gezondheidswerkers beschikt die zijn opgeleid voor infectieziekten.

MOGELIJKE SCENARIO’S
Said El Amraoui verduidelijkte dat het veranderen van hadj data geen optie is omdat de bedevaart is gecentreerd rond Yawm Al Arafah die op de negende van Dhu Al-Hijjah.
“Daarom kun je het helemaal niet verplaatsen. Je een berg verplaatsen, maar je die datum niet verplaatsen, zei hij.
In een dergelijk scenario, Said aanvaardt dat alles zal afhangen van wat de gezondheidssituatie in Mekka zou zijn.

Hij gelooft dat er een paar mogelijke scenario’s kunnen zijn:

  1. Hadj kan worden gehouden met maximale deelname uit de hele wereld, of
  2. Hadj kan gewoon met Saoedische deelname, of
  3. Hadj met slechts Makkah deelname, of
  4. Een symbolische diplomatieke deelname van hadj missies uit de hele wereld.

“Dit zijn de vier opties. De vijfde optie is om het te annuleren, maar we weten dat ze nooit gaan hajj annuleren,” zei hij, eraan toevoegend dat zelfs als een man staat op hadj, zal worden beschouwd als hadj.

Said zei dat hij de studie naar de Saoedische autoriteiten stuurde. “Ik heb het ook naar de Saoedische Koninklijke Commissie (voor Makkah City en de Heilige Plaatsen) gestuurd.
“Het hele punt van een whitepaperdocument is dat ze het bestuderen en als ze vragen hebben, kunnen ze om duidelijkheid vragen. Ze zullen punten pakken en zien wat voor hen van toepassing is en dan, als dat zo is, zullen ze het toepassen,” concludeerde hij.
De protocol maakt deel uit van een bredere Hajj Plus Foundation studie getiteld “Longing For Mecca” die is ontworpen om oplossingen te bieden voor het behoud van een gezonde hadj en umrah ecosysteem en om vragen te beantwoorden over de haalbaarheid van het organiseren van deze evenementen onder pandemische omstandigheden.

Hadjinfo/Hajj.Plus