De heilige stad van Saoedi-Arabië, Madina Munawara, is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkend als een van de gezondste steden ter wereld.

De heilige stad kreeg de accreditatie nadat een bezoekend WHO-team zei dat het voldeed aan alle wereldwijde normen die nodig zijn om een ​​gezonde stad te zijn. Madina wordt verondersteld de eerste stad te zijn met een bevolking van meer dan 2 miljoen die wordt erkend in het kader van het programma voor gezonde steden van de organisatie. In totaal hebben 22 overheids-, gemeenschaps-, liefdadigheids- en vrijwilligersinstanties geholpen bij de voorbereiding op de WHO-accreditatie.

Het geïntegreerde programma van de stad omvatte een strategisch partnerschap met Taibah University om de eisen van de overheid vast te leggen op een elektronisch platform voor beoordeling door de organisatie. De WHO adviseerde de universiteit ook om training te geven aan andere nationale stadsagentschappen die geïnteresseerd zijn in deelname aan het programma voor gezonde steden. Een commissie onder voorzitterschap van de president van de universiteit, dr. Abdul Aziz Assarani, hield toezicht op 100 leden die de 22 overheidsinstanties, civiele, liefdadigheids- en vrijwilligersorganisaties vertegenwoordigden.

Criteria waren onder meer het behalen van de doelen die waren vastgesteld door het Madina Region Strategy Project en de lancering van een ‘Humanizing Cities’-programma. Volgens de WHO is’ een gezonde stad er een die voortdurend die fysieke en sociale omgevingen creëert en verbetert en die gemeenschapsmiddelen uitbreidt die het mogelijk maken mensen om elkaar wederzijds te ondersteunen bij het uitvoeren van alle functies van het leven en om zich maximaal te ontwikkelen. “